foto.albums

matties communie

Mattie's communie was afgelopem zondagochtend... Lees meer

WEBDESIGN?

Onlangs heb ik deze sites voor vrienden gemaakt: Zforce.nl en DoubleH4U. Heb je er ook een nodig? Mail me!

PC kapot?

Ook hiervoor kan ik zeker wat voor je betekenen! Mail me met je vragen.

 

arleta.remco

welkom
Figure 1

prettige feestdagen

We willen iedereen alvast heel fijne feestdagen wensen. En ook een gelukkig Nieuwjaar. Mogen het eten, het drinken en natuurlijk de oliebollen smaken!!

 

 

Ab.sint

 

Absint

Absint

 

Absint is een sterke drank op basis van anijs, absintalsem (Artemisia absinthium), venkel en een aantal aanvullende kruiden. Absint heeft meestal een groene of geelgroene tint, maar wordt soms als kleurloos distillaat gebotteld (blanke absint).

Absint wordt soms puur gedronken, maar gebruikelijk is om volgens een vast ritueel water en suiker toe te voegen. Een absintlepel met een suikerklontje wordt op het glas geplaatst. In een moderne variant van het absintritueel wordt het suikerklontje met absint geflambeerd. Vervolgens wordt ijskoud water over het suikerklontje gedruppeld en tenslotte wordt goed geroerd.

 

De Absintdrinkster, Edgar Degas, Olie op doek, 92 x 68 cm, Musée d'Orsay, Parijs

De Absintdrinkster, Edgar Degas, Olie op doek, 92 x 68 cm, Musée d'Orsay, Parijs

 

 

Geschiedenis

Absint werd voor het eerst commercieel geproduceerd door Henri-Louis Pernod in 1805. Hij had het recept voor de drank eerder gekocht van de Franse arts Ordinaire, die te paard door de Zwitserse Jura trok om zijn panacees te slijten. Hoewel van oorsprong een volksdrank, werd absint in de 19e eeuw vooral populair onder kunstenaars, die het de bijnaam De Groene Fee gaven. De Fee zou een belangrijke bron van artistieke inspiratie zijn. Deze veronderstelling heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de mythe rond de psychoactieve effecten van absint. Vincent Van Gogh zou er zijn gele periode aan te danken hebben, en Ernest Hemingway zou zijn For whom the bell tolls onder invloed van absint geschreven hebben.

Enkele andere beroemde absintdrinkers zijn Charles Baudelaire, Guy de Maupassant, Edouard Manet, Oscar Wilde en Paul Verlaine.

Edgar Degas, Edouard Manet en ook Henri de Toulouse-Lautrec vereeuwigden de absintdrinkers op hun schilderijen. Het hier afgebeelde schilderij laat de actrice Ellen André en de kunstenaar Marcellin Desboutin zien, waarbij de vrouw een glas absint voor zich heeft. Het drankje is troebel geworden door de toevoeging van water. De man drinkt zwarte koffie.

Absint.verbod

Absint werd in het begin van de 20e eeuw in diverse Europese landen verboden, wegens de vermeende hallucinogene werking en neurotoxiciteit van het bestanddeel thujon. Aanleiding tot het verbod was onder andere het tragische geval van de Zwitserse alcoholist Jean Lanfray, die na overmatige absintconsumptie zijn gezin uitmoordde.

Als surrogaat ontwikkelde de firma Pernod zijn beroemde anis, feitelijk een absint zonder alsem. Andere fabrikanten betraden de markt met hun pastis, waarin de kruidenextracten niet door distillatie maar door maceratie werden verkregen.

Recent onderzoek heeft de psychoactieve werking van thujon slechts kunnen aantonen bij zeer hoge doseringen, veel hoger dan waarvan bij normale absintconsumptie sprake is. Tevens is aannemelijk gemaakt dat de toxische effecten waren toe schrijven aan de toevoeging van schadelijke stoffen, zoals kopersulfaat, om de kleur te verfraaien.

Op grond van deze conclusies is absint weer toegestaan in de Europese Unie. In landen als Duitsland en Frankrijk wordt sinds de jaren negentig weer absint geproduceerd. Andere absintproducerende landen, zoals Spanje en Portugal, hebben nooit een verbod op absint gekend. In Nederland was de verkoop van absint verboden bij de Absintwet (Nederland) van 1909. In 2005 werd deze ingetrokken.

Externe.links

 

 

- Deze mensen zijn altijd in onze gedachten-

Vrienden.verhuizen

Onze vrienden kasia and tomek zijn onlangs vanuit hun flatje naar hun nieuwe stulpje verhuisd. We zijn enorm blij voor ze en hopen dat ze niet snel in al die nieuwe ruimte zullen verdwalen :). Het is een onwijs gave villa en we hopen dat jullie er veel mooie momenten zullen beleven.