foto.albums

matties communie

Mattie's communie was afgelopem zondagochtend... Lees meer

WEBDESIGN?

Onlangs heb ik deze sites voor vrienden gemaakt: Zforce.nl en DoubleH4U. Heb je er ook een nodig? Mail me!

PC kapot?

Ook hiervoor kan ik zeker wat voor je betekenen! Mail me met je vragen.

 

arleta.remco

welkom
Figure 1

prettige feestdagen

We willen iedereen alvast heel fijne feestdagen wensen. En ook een gelukkig Nieuwjaar. Mogen het eten, het drinken en natuurlijk de oliebollen smaken!!

 

Sigaren

 

Corona-sigaar

Corona-sigaar

Een sigaar is een genotmiddel voor rokers, meestal vervaardigd uit een mengsel van tabakssoorten die afkomstig zijn uit landen zoals Brazilië, Cuba, Dominicaanse Republiek, Honduras, Nicaragua, Java en Sumatra. Sigaar is afgeleid van het Spaans voor draaien: "cigarrar".

In Europa was Spanje het eerste land dat sigaren produceerde, nadien volgden Duitsland, Nederland en België (onder meer in Geraardsbergen). Sigaren worden nu meestal machinaal geproduceerd, alhoewel men nog steeds volledig handgemaakte kan kopen. Sigaren zijn vaak voorzien van een mooi sierbandje dat sigarenbandje wordt genoemd.

Verschijningsvormen

Een sigaar bestaat in verschillende formaten.

  • De cigarillo is een smalle, dunne sigaar. Sommige cigarillo's hebben een filter.
  • De senoritas is in Nederland het bekendste en meest gerookte model. Meestal een lengte van ongeveer 10 centimeter, en 1 centimeter dik.
  • De corona wordt vaak 's avonds gerookt, na het diner. Wat langer en dikker dan een senoritas, met een rookduur van een klein uurtje tot meer dan twee uur.
  • De tuitknak is een sigaar waarvan het einde taps toeloopt tot een dunne punt. Een beginnersfout bij het roken van de tuitknak is het in de mond nemen van het smalle deel, en het aansteken van het eigenlijke mondstuk. Omdat een goede sigaar alleen bij het mondstuk is gelijmd, valt een tuitknak in dit geval snel uit elkaar.
  • De bolknak werd gebaseerd op de tuitknak, en werd voor het eerst door Ritmeester gemaakt. De Bolknak is een taps uitlopend model, en wordt meestal als 'oude-mannen sigaar' gezien.

Corona

De Corona is een sigarenmodel. Dit model wordt door kenners wel als de mooiste onder de sigaren beschouwd. De Corona is niet te dun (dunne sigaren zijn vaak erg scherp) en is niet te groot. Een Corona kan goed als after dinner sigaar worden genuttigd.

De meeste Corona's hebben een rookduur van rond een uur. Sommige Corona's (zoals bijvoorbeeld de Olifant) vallen wat kleiner, en hebben dan ook een kortere rookduur. De Corona is zacht van smaak door de dikkere diameter. De meeste Corona's die worden verkocht zijn shortfillers met voornamelijk Indonesische tabak in het binnengoed ("melange"). Veel bestanddelen komen uit Sumatra, Java en Vorstenlanden. Ook worden er andere tabakssoorten in het binnengoed toegevoegd. Andere tabakssoorten komen uit Brazilië, Cuba, Dominicaanse Republiek en Amerika.

Sommige sigaren worden ongeknipt verkocht, dat wil zeggen dat de sigaar nog niet is geopend aan de mond-zijde. Om de sigaar te kunnen roken zal deze moeten worden geopend of geknipt. Dit gaat vaak met een sigarenschaar of "sigarenguillotine". De sigaar wordt altijd op een snelle manier geknipt (anders gaat de sigaar rafelen). Overigens zijn de meeste sigaren die in Nederland gemaakt worden al machinaal geknipt. Corona's die uit bijvoorbeeld Cuba of de Dominicaanse Republiek komen zijn over het algemeen longfillers die meestal nog geknipt moeten worden.

Vrijwel onbekend is het feit dat de meeste sigaren en ook Corona's in Nederland worden gemaakt. Sigarenfabrieken van Agio, Henri Wintermans en Swedish Match zijn de grootste van de wereld.

Geschiedenis

Een sigarenkistje met toebehoren

Een sigarenkistje met toebehoren

Het is bekend dat tabak in de Nieuwe Wereld reeds lang voor de komst van Columbus als rookwaar werd gebruikt. In het bijzonder de Maya's rolden tabaksbladeren in een vorm die hen ertoe in staat stelde de tabak aan te steken en op te roken. Met de kolonisatie ontstond een belangrijke tabakstrafiek tussen het Caraïbisch gebied en Europa. De Spanjaarden begonnen aan het eind van de 17e eeuw met het planten van tabaks, en exporteerden de tabaksbladeren naar de rest van de wereld. Het Verenigd Koninkrijk verbouwde tabak in Virginia, en de tabaksindustrie kwam tijdens het Britse Rijk tot grote bloei. De specifieke sigarenindustrie kreeg in de 20ste eeuw echter behoorlijke concurrentie van de sigaret, die er enerzijds toe heeft geleid dat men sigaren machinaal begon te produceren, teneinde de prijs te drukken, en anderzijds dat de traditioneel vervaardigde sigaren steeds exclusiever (lees: duurder) werden.

Op sociaal gebied betaamde het sinds de 19e eeuw niet meer dat een vrouw rookte, en het sigaren roken in het openbaar werd in Victoriaans Engeland ontraden. Heden ten dage zijn deze tendenzen aan een omkeer bezig, maar thans heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat roken in elk geval schadelijk is voor de gezondheid, met algemene antirookcampagnes tot gevolg.

Er zijn verschillen tussen het sigaren- en sigarettenroken, in die zin dat een sigaar uiteraard veel meer tijd in beslag neemt (doorgaans gaat ze ten minste drie kwartier mee), maar ook dat sigarenrook niet bestemd is om te inhaleren. Waar sigaretten dus vooral voor de longen schadelijk zijn, werken sigaren op de keel in. Daarnaast dient een sigaar in het algemeen niet zozeer tot bevrediging van de nicotinezucht — alhoewel dit ongetwijfeld een rol speelt — maar heeft als doel een specifieke smaak af te scheiden, waardoor verschillende sigaren zich van elkaar onderscheiden, op een uitgesprokener wijze dan bij sigaretten.

Sigaren naar productiestreek

Dat een sigaar een bepaalde nationaliteit toebedeeld krijgt, betekent niet dat alle grondstoffen uit die streek afkomstig zijn; dikwijls mengt men tabakssoorten uit verschillende landen. Het land van herkomst van een sigaar duidt dus in feite op de plaats waar de sigaar werd samengesteld.

België: J. Cortes, Select, Agio

Brazilië: Suerdieck

Cuba: Bolívar, Cohiba, Romeo y Julieta, Partagás, Ramón Allones, Sancho Panza, Hoyo de Monterrey, H. Upmann, Punch, Vegas Robaína, Cuaba, Trinidad, San Cristóbal de la Habana, Juan López, La Gloria Cubana, Montecristo, Saint Luis Rey, El Rey del Mundo, Rafael González, Por Larrañaga, José L. Piedra, Gispert, Los Statos de Luxe, Diplomáticos, La Flor de Cano, Belinda, Balmoral

Dominicaanse Republiek: Davidoff, Credo, Arturo Fuente, Avo, Ashton, Belrive, Vega Fina, Don Miguel, Don Gusto, Dunhill, The Griffin's, Don Sebastian, PS, Don Diego, Bolívar, Belmore, Leon Jimenes, Paul Garmirian

Duitsland: Weisse Wolke

Honduras: Flor de Selva, Credo Ligas, Flor de Copán, Don Tomás, Astral, Baccarat, Bances, Zino, Maria Mancini, Davilleo

Jamaica: Macanudo, Temple Hall

Mexico: Te-Amo, Veracruz

Nederland: Elisabeth Bas, Henri Wintermans, Hajenius, Hofnar, Huifkar, Justus van Maurik, Karel 1, La Paz, Meharis, de Olifant, Oud Kampen, Panter, Ritmeester, Schimmelpenninck, Senator, Uiltje, Willem II

Nicaragua: Cumpay, Joya de Nicaragua Churchill

Verenigde Staten: King Edward, La Gloria Cubana, Cuban Honey's

 

Externe links

 

 

- Deze mensen zijn altijd in onze gedachten-

Vrienden.verhuizen

Onze vrienden kasia and tomek zijn onlangs vanuit hun flatje naar hun nieuwe stulpje verhuisd. We zijn enorm blij voor ze en hopen dat ze niet snel in al die nieuwe ruimte zullen verdwalen :). Het is een onwijs gave villa en we hopen dat jullie er veel mooie momenten zullen beleven.